Klaus Mäkelä, dirigent

Program:
Pierre Boulez: Initiale
Sauli Zinovjev: Wiegenlied (ffg – i Finland)
Gustav Mahler: Symfoni nr 1

HSO:s höstsäsong kulminerar i ett program som serveras av Klaus Mäkelä. I konserten får orkestern lysa likt en klar stjärna i decemberkvällen.

”Professor Kajanus och filharmoniska orkestern tillkomma ett ärligt heder och tack för upptagandet och det i hufvudsak berömvärda utförandet af Mahler’s sinfoni n:o 1.”

För 110 år sedan, i november år 1911, spelades Gustav Mahlers första symfoni för första gången i Finland på HSO:s konsert under ledning av Robert Kajanus. Hufvudstadsbladets musikkritiker ”Bis” dvs. Karl Fredrik Wasenius hyllade tonsättaren, verket och framförandet. ”Hvar finna vi i våra dagar ett motstycke till denna sinfoni [—] hvars musik anger en mognad och i slutet en grandiositet.”

I symfonins långsamma sats, en sorgmarsch, finns ett av orkesterlitteraturens mest rörande kontrabassolon: Broder Jakob-melodin i en mollversion.

Sauli Zinovjevs musik går från ett vägande dramaturgiskt ögonblick till ett annat i de breda vingslagens takt. Lyssnaren är fastnaglad som framför en film med en tät intrig. Wiegenlied, beställd av Helsingfors stadsorkester och Oslo filharmoniker, ger orkestern en chans att majestätiskt glänsa och skimra.

fr.o.m. 9,50 € 11,50 € / 9,50 €

Kaffe eller avec?

Helsingin kaupunginorkesteri

Webbsida

fr.o.m. 11,50 € / 9,50 €

Biljetter

Kaffe eller avec?

Beställ servering