Suomalainen yleisötyö kiinnostaa Euroopassa – Kuule, minä sävellän! vierailee Hampurin Elbphilharmoniessa huhtikuussa

Kuule, minä sävellän! –projektissa lapset ja nuoret säveltävät ammattisäveltäjien johdolla ammattimuusikoista kootulle kokoonpanolle.

Kuule, minä sävellän! –projektissa lapset ja nuoret säveltävät ammattisäveltäjien johdolla ammattimuusikoista kootulle kokoonpanolle. Kuule Ensemble esiintyy Hampurissa 18.–26.4.2015 Dr. Sound –konserttisarjassa vuonna 2017 avattavan Elbphilharmonien yleisötyön osastonjohtaja Philipp Steinin kutsusta.

Tarinallisessa konsertissa kuullaan Sibeliusta, suomalaista kansanmusiikkia ja yksi uunituore nuoren säveltäjän teos, joka valmistuu huhtikuun sävellysperiodin aikana. Ohjelma esitetään Hampurissa viidesti.

Hampuriin lähtevä Kuule Ensemble muodostuu Musiikkitalossa toimivista orkestereista kootusta jousikvintetistä, kanteleesta ja sarvista. Suomeen sijoittuvaa tarinaa kuljettavat näyttelijät Georg Münzel ja Sebastien Dunkelberg Hampurin Elbphilharmonien Dr.Sound –ohjelmasta.

Konsertit järjestetään yhteistyössä Hampurin Elbphilharmonien, Musiikkitalon, Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja Suomen Saksan-instituutin kanssa.  

Sävellysperiodi ja konsertti

Sibeliuksen juhlavuoden kunniaksi sävellystyöpajojen inspiraation lähteinä ovat säveltäjämestarin luonnokset ja valokuva. Kuvaamisen avulla pyritään vastaamaan kysymykseen, miten sävellykset syntyvät.

Mukana on kolmetoista 13 – 16 -vuotiasta nuorta pääkaupunkiseudun kouluista. Heitä ohjaavat mm. säveltäjät Minna Leinonen, Riikka Talvitie, Dante Thelestam ja Walter Sallinen. Valokuvausta opiskellaan Suomen valokuvataiteen museon työpajaohjaaja Tuukka Kankaan johdolla.

Sävellyskonsertin orkesteri koostuu Helsingin kaupunginorkesterin, Radion sinfoniaorkesterin, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja Kansallisoopperan orkesterin muusikoista. Orkesteria johtaa Kara Koskinen.

Projekti

Kuule, minä sävellän! -projektin keskeinen ajatus on toteuttaa nuoren säveltäjän musiikillinen visio sellaisenaan. Ohjaajat auttavat nuoria ainoastaan sävellysteknisissä asioissa.

Valokuvallista työskentelyä ohjaa nuorten oma kiinnostus. Valokuvatyöpajoissa mietitään, mitkä kuvat kiinnostavat nuoria ja miksi.

Kuule, minä sävellän! -hanke on Helsingin kaupunginorkesterin, Musiikkitalon, Radion sinfoniaorkesterin, Taideyliopiston Sibelius-Akatemian, Suomen Kansallisoopperan ja New Yorkin filharmonisen orkesterin vuonna 2011 käynnistynyt yhteistyöprojekti, johon on tähän mennessä osallistunut 93 lasta ja nuorta. Keväällä 2015 yhteistyössä on toistamiseen mukana Suomen valokuvataiteen museo.