Musiikkitalon esitystekniikka luo lumoavan sillan Harry Potterin musiikilliseen maailmaan

Helsingin Musiikkitalossa 16.11. kuullaan ainutlaatuinen musiikkielämys, kun Lontoon filharmoonisen ja sinfonisen elokuvaorkesterin konsertti The Magical Music of Harry Potter Live in Concert tuo elokuvamusiikin taian konserttisaliin. 

Elokuvamusiikilla on oikeutettu paikkansa konserttisaleissa, niin vahvasti sen juuret ovat länsimaisessa taidemusiikissa. Usein elokuvissa on käytetty musiikin historian klassikoita elävöittämään kuvaa, mutta nykyisin suurtuotannoissa on täysin oma musiikillinen osastonsa kuoroineen, orkestereineen ja läpisävellettyine ääniraitoineen. 

Elokuvissa upea orkestraalinen musiikki jää kuitenkin harmillisesti taka-alalle, sillä kuva on elokuvassa tähti ja musiikki luo kohtauksiin tunnelman ilman että katsoja jää erityisesti kuuntelemaan musiikkia. Kuuleminen riittää tunnelman välittymiseen.

Elokuvamusiikin kuunteleminen konsertissa on ainutlaatuinen kokemus. Elävän musiikin resonanssi tuntuu kuulijassa kokonaisvaltaisemmin ja musiikista erottuu kerroksia, jotka elokuvissa hautautuvat dialogin ja tehosteiden alle. Siinä missä elokuvasalissa musiikki soittaa toista viulua, konserttisalissa elokuvamusiikki pääsee esille ansaitsemallaan tavalla.

Maailmankiertueellaan The Magical Music of Harry Potter Live in Concert -produktio tuo perinteisestä konserttimusiikista puuttuvan visuaalisen elementin luomalla konserttiin esitystekniikalla kuvan ja efektien muodostaman kokonaisuuden joka ei vie huomiota musiikilta, vaan johdattaa kuulijaa teeman mukana. Musiikkitalon esitystekniikka on valjastettu palvelemaan kokemusta, joka tuo musiikin ja elokuvan ystävät samaan saliin. Konserttisalin videoseinille loihditut animaatiot ja lumoavat visuaaliset efektit kuljettavat kuulijat Harry Potterin taianomaiseen maailmaan kuulemisen ja näkemisen sijaan kokemaan musiikkia.

Konsertissa kuullaan ensimmäiset kolme elokuvaa säveltäneen John Williamsin ikonisen vaskipuhallinteeman ympärillä soivan musiikin lisäksi myös myöhempien elokuvien säveltäjien Patrick Doylen, Nicholas Hooperin ja Alexandre Desplatin musiikkia joka varmasti soi elokuvat nähneiden alitajunnassa. Konsertissa soi myös J.K. Rowlingin Harry Potter ja Kirottu lapsi -näytelmään sävellettyä musiikkia.

Williamsin mahtipontisen, säveltäjän tyylille uskollisen elokuvamusiikin vastapainoksi hillitymmin, jopa impressionistisin sävyin soivat Doylen, Hooperin ja Desplat’n kappaleet sekä brittiläisen laulaja-lauluntekijä Imogen Heapin Kirottu lapsi -näytelmään säveltämät kevyemmät kappaleet syventävät Harry Potterin taianomaista musiikillista avaruutta.

Teoksen tulevat Helsingin Musiikkitaloon konsertoimaan vaikuttava kaarti muusikoita. Lontoon filharmonisen ja sinfonisen elokuvaorkesterin sekä teosta varten valitun kuoron ja vierailevien tähtien johdolla illan konsertti on unohtumaton kokemus kaikille musiikin ja elokuvan ystäville.