Musiikkitalo on vuoden paras työmaa – SRV:n vakaa työtapa toi voiton

SRV:n Musiikkitalon työmaa on valittu Suomen parhaaksi rakennustyömaaksi vuonna 2010 Rakennuslehden järjestämässä kilpailussa.

Info

Kilpailun raadissa on mukana Rakennuslehden toimituksen ja alan asiantuntijoiden edustajia.

Raati kiitti perusteluissaan erityisesti SRV:n vakaata tapaa toimia ja johtaa työmaata. Musiikkitalo on projektipäällikkö Markku Muhoselle ja työmaapäällikkö Jukka Nikkolalle kolmas perättäinen työmaa, joka palkitaan vuoden parhaana työmaana. Aikaisemmat voitot ovat tulleet Kampin ja Flamingon työmaista. Raati totesi, että Musiikkitalon työmaa voi näyttää helpolta, mutta toisella miehityksellä se voisi olla vaikea. Hanke on pysynyt hallinnassa sekä aikataulullisesti, laadullisesti että turvallisuudeltaan, eikä rakentamiskustannuksissakaan ole tullut merkittäviä poikkeamia.

Musiikkitalon toteutuksessa on SRV:n pääurakan lisäksi yhdeksän sivu-urakkaa sekä käyttäjän toimintavarustehankinnat. Teknisen monimuotoisuuden lisäksi hankkeen haastavuutta lisää kolme käyttäjää, jotka kaikki haluavat mahdollisimman hyvää mahdollisimman halvalla. Näistä haasteista huolimatta kokonaisuus on pystytty hallitsemaan.

Työturvallisuudeltaan Musiikkitalo on valtakunnan parasta tasoa. Yleisjärjestys, siisteys ja pölynhallinta ovat raadin mukaan huipputasoa. SRV on panostanut tosissaan myös harmaan talouden torjuntaan. Musiikkitalo oli pilottikohteena SRV:n Verkostorekisterin käyttöönotossa.

Mallinnusta on käytetty työmaalla oikeasti hyväksi, eikä vain visualisoinnin työkaluna. Monimuotoisen pääkonserttisalin rakentaminen olisi ollut kutakuinkin mahdotonta ilman mallinnusta, raati toteaa. Kun normaalikohteessa työmaalle tehdään viisi rakenneleikkauskuvaa, Musiikkitalossa niitä on tiettävästi tulostettu viisi tuhatta.

Musiikkitalo on julkinen hankinta, joka on koko ajan julkisuuden valokeilassa, eikä vähiten sijaintinsa takia, kun naapureina ovat eduskunta ja Sanomatalo. Sijainti asettaa haasteita myös logistiikalle. Lähes 90 prosenttia kaikesta materiaalista pitää tuoda yhden tunnelin kautta Helsingin ydinkeskustassa. Materiaalivirtojen hallitsemiseksi työmaalla on käytössä SRV:n Kampin työmaalla kehitetty logistiikkajärjestelmä.

– Vuoden työmaapalkinnosta on vuosien mittaan tullut on arvostettu myös rakennusalan ulkopuolella. Se ei ole ainoastaan tunnustus hyvin tehdystä työstä, vaan kannustaa myös kehittämään toimintatapoja ja menetelmiä. Kilpailu vie osaltaan eteenpäin koko rakennusalaa, sanoo SRV:n toimitusjohtaja Jukka Hienonen.

SRV:lle tämänvuotinen voitto oli viides. Aikaisemmin palkittuja kohteita ovat olleet Salon matkapuhelintehdas vuonna 1994, Strömberginaukion toimitalo vuonna 1999, Kampin Keskus vuonna 2003 ja Flamingo vuonna 2007.

Musiikkitalon työmaalla ovat sisävalmistustyöt meneillään. Työntekijävahvuus on tällä hetkellä suurimmillaan. Työmaalla työskentelee nyt noin 450 henkilöä. Rakennustyöt valmistuvat huhtikuussa 2011. Avajaiskonsertti pidetään 31.8.2011.

Lisätietoja:
SRV:n liiketoiminnan johtaja Juha Pekka Ojala, puh. 040 733 4173
SRV:n tiedotuspäällikkö Maija Saastamoinen, puh. 040 500 2436

Tiedote julkaistu SRV:n verkkosivuilla 1.12.2010.